Back

Промислове вирощування ожини - перспективний напрямок бізнесу

Промислове вирощування ожини - перспективний напрямок бізнесу Попри, те що вирощуванні ожини досить прибуткова справа, мало хто з фермерів дійсно займається її промисловим вирощуванням. Пару років тому, ожина була нішевою ягодою, адже колючі пагони, кислі сорти та невідома технологія вирощування і захисту лякали більшість виробників. Однак, наразі асортимент сортів ожини дозволяє обрати сорти без колючок та з великою, соковитою ягодою, яка завдяки своїй щільності легко транспортується. Водночас технологія вирощування доступна та схожа на вирощування малини. Що більше, каналів для збуту ожини достатньо. Працівники бренду Tevitta, вирощують ожину на власних полях, мають розплідник, де розмножують безвірусні in vitro саджанці вибраних сортів. Тож журналісти Kurkul.com у них і поцікавились технологією вирощування цієї ягоди.

Вибір сорту ожини

«З самого початку ми висадили близько 30 сортів ожини на дослідній ділянці. Після цього спостерігали за ростом та розвитком, і вибирали саме ті сорти, які підходили нам за певними критеріями», — зазначила Тетяна Стукало, керівниця розплідника Tevitta.

 

Також вона додала, що важливо на власні очі бачити всі етапи росту рослини, оцінити самостійно сорт. Не можна опиратися на інформацію, яку отримуєш з інших ресурсів – кожен агроном створює свої умови для рослини, які можуть або розкрити потенціал рослини повною мірою, або ж не відкрити взагалі.

Кожен сорт ожини цікавий по-своєму. Наприклад у розпліднику Tevitta вирощують сорт Вікторія, який має довгувату, кисло-солодку ягоду та гарну транспортабельність. Однак дуже боїться морозу. Сорт Колумбія Гігант – м’які та ніжні листки рослини, ягоди дуже великі, соковиті та солодкі, але потрібно слідкувати за ним взимку, бо не морозостійкий. 

«Відповісти на питання, який сорт обрати, однозначно тяжко. У нас є абсолютно різні сорти, більшість з них по-своєму привабливі для нас. Щобільше, маючи досить високі критерії вибору рослини ми готові поступитися якимось на користь самої ягоди. Наприклад, нас, як і будь-якого агронома, приваблюють морозостійкі сорти. Але вибираючи сорти потрібно пам’ятати, що для того, щоб заробити на ожині, треба вибирати те, що подобається покупцю», — зазначила експертка.

Також керівниця розплідника не рекомендували б висаджувати сорти із колючками, бо так ягоду важко зібрати. Як приклад, на дослідній ділянці Tevitta був посаджений сорт Кіова. Ягода була дійсно великою, але колючим було не тільки стебло рослини, а й зворотна сторона листка. 

«Пробували висаджувати білоплідні сорти, була також колекція ожино-малини. Серед сортів були Каскад, Онікс, але жоден не підійшов, адже всі були з колючками. Також ягоди, які погано транспортуються, не потрібно висаджувати, до таких можна віднести Тріпл Краун, — ділиться досвідом Тетяна Стукало. 

Якщо порівнювати вирощування малини та ожини, то економіка говорить, що остання більш вигідна.

«Малини можна зібрати в середньому 13-15 т/га, 10 т/га – якщо вдарять морози. Врожайність ожини з гектара стартує від 25-30 і сягає до 40 т. Економіку ви розумієте, зважаючи на досить нескладну систему вирощування. Але на своїх господарствах ми не робимо ставку на одну ягоду. У нас в асортименті є малина, ожина, полуниця, суниця, вишня. Кожен же фермер має обрати найкращу для себе», — зазначила Тетяна Стукало.  

Догляд за насадженнями ожини

Не морозостійкі сорти потрібно вкривати на зиму. Хоча це і додає зайвих турбот, через те, що всю ожину потрібно підв’язати. Потрібно знімати рослини зі шпалери, укладати, і вже потім укривати волокном. Є й ремонтантні сорти, які можна просто на осінь зрізати, наприклад, такі як Блек Джем.

 

«Досить простими в догляді та продуктивними сортами ожини є Бжезіна та Небеса Нехай Почекають. Вони витримують морози до -27°C, тому їх можна не вкривати, крім цього, ці сорти мають досить гарну ягоду та високу продуктивність. До речі, сорт Небеса Нехай Почекають добре підходить для заморозки, адже при охолодженні ягоди не червоніють. Це теж важливий фактор для фермерів, які хочуть здавати ягоду на переробку», — зазначила Тетяна Стукало.

Як вже зазначалось, важливим фактором для ожини є смак і величина. Чим більша вага ягоди, тим більший прибуток як виробника, так і людини, яка збирає. Для порівняння, за день людина може зібрати 40-50 кг малини, а ожини — 100-120 кг. Також важливою характеристикою є стійкість ягоди до сонячних опіків. Бо якщо ожина «спікається», то для такого сорту потрібне додаткове накриття сіткою, що тягне ще витрати.

Особливості догляду за ожиною

Ожина досить невибаглива культура, але для того, щоб отримати ягоду, потрібно звернути увагу на інсектицидні обробки. Найстрашнішим для цієї рослини є ожиновий кліщ (Acalitus essigi Hassan). Ягода ожини та малини складається із кістянок. Шкідник проникає у кожну кістянку і виділяє ретарданти, які гальмують розвиток ягоди. Плід буде зелений і його неможливо буде зібрати. Обов’язково потрібно проводити акарицидну обробку під час бутонізації, в момент розпускання цвіту та в момент масового цвітіння. Мінімум має бути 3-4 такі обробки, інакше урожай не врятувати. 

 

«До хвороб ожина буде стійкою, якщо висаджувати безвірусний матеріал in vitro. Роблячи лише профілактичну обробку фунгіцидом можна убезпечити від основної низки хвороб. Ми використовуємо фунгіцид Кітч від DEFENDA», — зазначила Тетяна Стукало.

Щодо добрив, то ягоди ожини дуже сприйнятливі до кальцію – чим більше кальцію в рослині, тим солодша ягода. Якщо ж додавати кремній до позакореневих обробок, то зменшується кількість опіків на сонці. А суміш калію із бором, робить ягоди більш транспортабельними.

«Взагалі ожину можна виростити максимально екологічно чистою. Тобто у порівнянні з іншими ягодами, вона не потребує інтенсивного захисту чи догляду», — резюмує керівниця розплідника.

Read more
More articles
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Read more
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Read more
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Read more