Назад

Про ринок замороженої продукції, експорт і сильних українців

Про ринок замороженої продукції, експорт і сильних українців Олександр Войтенко раніше обіймав посаду комерційного директора заводу бренду Tevitta із заморозки ягід, овочів та фруктів, зараз — директор Tevitta Trading, у обов’язки якого входить вся комерційна робота заводу (внутрішній та зовнішній ринки), включаючи кооператив.

 

Агро крокує зі мною все життя

Я виріс у сільській місцевості, у батьків було домашнє господарство, до роботи з яким був залучений, тому аграрний напрямок крокує зі мною все життя.

Вищу освіту здобував на економічному факультеті одного з Львівських вузів. Після чого вступив до Маслівського аграрного фахового коледжу ім. П.Х. Гаркавого Білоцерківського національного аграрного університету. Під час навчання отримав запрошення на стажування у одному з фермерських господарств у Данії, де пропрацював 2 роки. А згодом, ще рік стажування на фермі у США.

Після повернення в Україну, в 2014 році, почав працювати у компанії, яка займалась вирощуванням та заморозкою овочів, ягід та фруктів. З чого і почався мій шлях в галузі заморозки і експорту. Саме в той час в Україні активно нарощувався експорт до країн ЄС.

Завод Tevitta на високому рівні, як серед український, так і світових прикладів

Я був знайомий з керівництвом компанії LNZ Group до заснування Tevitta, можна сказати, що мій досвід став одним із факторів створення заводу та бренду Tevitta як такого.

Завод бренду Tevitta побудований за останніми тенденціями 2021 року у сфері заморозки, тому в Україні він є одним із наймодерзнізованіших та найпотужніших заводів.

Україна найближчим часом стане країною, яка буде виробляти та експортувати значний об’єм якісної продукції до ЄС.

Кожна країна спеціалізується на окремій конкретній культурі. Наприклад, Сербія лідер по заморозці вишні. По деяким позиціям дуже сильна Польща, оскільки вони як і ми аграрна країна, ефективно вирощують ягоди та овочі з високою врожайністю.

Сподіваюся, що в найближчі декілька років ми переймемо в Польщі цю естафету – станемо країною, яка буде виробляти та експортувати значний об’єм якісної продукції до Європейських країн.

Зараз ми експортуємо до ЄС, вести будь-які переговори щодо експорту на інші континенти неможливо через заблоковані порти. Я вірю, що з часом все налагодиться і ми будемо розширювати нашу географію.

Сьогодні везти будь-які переговори щодо експорту на інші континенти неможливо, через заблоковані порти

Але процес логістики для вивезення замороженої продукції дуже складний. Завантажений контейнер має постійно тримати температуру -18-20 градусів, якщо опуститься на декілька градусів – це вже втрачений продукт.

Вантажівки з рефрижераторами мають пріоритет при перетині кордону. Морем ця логістика досить складна, потрібно витрачати великі кошти на страхування. В середньому 20% продукції морем не доїжджає, тому ризики перевозки продукції морем дуже високі. З України таких відправок до цього часу було досить мало.

Ми як виробник уже намагаємось відправляти продукт не посередникам, а виходимо на рівень великого оптового споживача у Європі.

Продукція, яку виростять господарства піде на свіжий ринок, на заморозку цього року може нічого не залишитись

На сьогодні нам не вистачає сировини для переробки. Звичайно, не можна оцінювати 2021 рік, оскільки він був першим тестовим, а 2022 рік також не є показовим, оскільки війна внесла величезні корективи. Області, де ми закуповували овочі та ягоди або окуповані, або ведуться бойові дії.

Ми вирощуємо свою полуницю, якщо нам потрібно більше, зв’язуємось з великими фермерами, які можуть надати нам ягоди, але вони мають відповідати нашим вимогам та специфікаціям. Але, наприклад, ми не купуємо тепличні ягоди, лише ґрунтові. Оскільки, фрукти та ягоди, які виросли на полі – це продукти найкращої якості.

Херсонська область давала 60% свіжої полуниці на ринок України, майже половину ринку товстостінного перцю. Можна поки лише уявити як це вплине на ціноутворення цих продуктів.

Є велика ймовірність того що продукція, яку виростять господарства піде на свіжий ринок, а на заморозку цього року вже може нічого не залишитись. Оскільки для цього завжди береться надлишок продукції. 
 

Ми готові нести втрати, попри здорожчання логістики, але експортувати

Головною проблемою постало здорожчання логістики вдвічі, і експорт навіть у найближчі європейські країни для низькомаржинальних продуктів, наприклад, цибулі, гарбуза, кабачка, томатів, стає нерентабельним.

А культура споживання заморожених овочів, фруктів та ягід знаходиться в стані розвитку і наразі не є досить розвиненою в Україні.

Культура споживання продуктів шокової заморозки у Європі дуже розвинена. Українці ж звикли зірвати на городі та самостійно заморозити. Але потрібно розуміти, що цей продукт абсолютно відрізнятиметься від шокової заморозки.

Для високомаржинальних продуктах ми готові піти на те, щоб знизити свою дохідність, але все-таки експортувати. Наш завод має сертифікат BRC Food Global Standart, тому ми можемо продавати будь-якій країні.

Кожна людина повинна нести відповідальність за свої вчинки та дії.

Коли ми взялись за справу, потрібно робити все так як цього вимагає закон або ж стандарт. Коли твої дії відповідають цим вимогам – в результаті не соромно, тобто це завжди позитивний результат роботи.

Тому я намагаюсь як сам, так і своїх працівників навчати виконувати завдання якісно та згідно вимог.

У людях ціную відвертість, ті, хто називає біле білим, а чорне чорним.

Поважаю людей, які не бояться труднощів, зазвичай вони досягають високих результатів. І люблю українців, оскільки ми вже показали, що можемо зробити неможливе. Можемо згуртуватись і добитись вільного життя.

Енергію черпаю зі свого оптимізму. Допомагають родина та друзі, головне не впадати у паніку.

Я би побажав наполегливості всім нам - українцям, той хто стукає – тому відкривають. І як ніколи актуальними стали ці рядки великого поета: «Борітея поборете, вам Бог помагає. За вас правда, за вас слава і воля святая!».

Джерело: Agroportal.com
Також буде цікаво
Бiльше статей
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Читати далi
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Читати далi
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Читати далi