Назад

Цибуля для заморожування. Технологія та вимоги

Цибуля для заморожування. Технологія та вимоги Цибуля — високорентабельна овочева культура і цінний продукт харчування. В їжу використовують листки, цибулю-перо і цибулю-ріпку, які містять білки, цукор, мінеральні солі, вітаміни, ефірну олію і фітонциди.

Сорти ріпчастої цибулі діляться на гострі, напівгострі й солодкі. 

На поливних землях вирощують такі сорти: Сонячна, Чернігівська, Союз — гострі сорти; Жовтнева, Донецька золотиста, Луганська — напівгострі;  Ялтинська місцева — солодкий сорт цибулі. Кращими сортами цибулі для механізованого збирання є Союз, Чорноморська та Донецька золотиста.

На даний час цибуля ріпчаста є однією з найважливіших овочевих культур. Цибулини і листя використовуються як приправа в консервній промисловості, до салатів, вінегретів, грибів, овочевих і м’ясних страв, а також як пряно-вітамінна закуска і смакова добавка до супів, соусів, підливи, фаршів. 

На заводі бренду Tevitta вже декілька років поспіль цибулю ріпчасту заморожують, знають усе про процеси її заморожування і можуть поділитися з нами. 

Про етапи сортування, інспекції та заморожування продукції розповіла заступник директора з виробництва бренду Tevitta Валентина Гуліна.

Заморожена цибуля за технологією шокового заморожування (IQF) зберігає всі корисні якості та властивості.

Звідки постачають цибулю для заморожування? Які вимоги до збуту?

Цибуля постачається із сусідніх фермерських господарств. З більшою частиною фермерів завод працює вже не один рік, а тому вони знають, які вимоги мають бути.  

Взагалі на заводі діють затверджені специфікації на кожен продукт. Вимоги до якості досить прості: без гнилі, плісняви, без ознак хвороб чи шкідників. Для цибулі також важливо, щоб вона не мала ознак проросту, тобто без зелених «чубчиків».  

У нас також є змога заморожувати продукт за наданими специфікаціями від клієнтів. Тобто кожен із агровиробників має змогу привезти власний продукт для заморожування, а ми зі свого боку зможемо заморозити його відповідно до наданої специфікації на готовий продукт.  

Як відбувається інспекція цибулі під час приймання?

Приймання цибулі проводять партіями. Партією вважається будь-яка кількість свіжої сировини одного помологічного сорту, одного терміну збирання, в однорідній тарі, яка підлягає одночасному прийманню та оформленню одним документом про якість.

Інспектор із контролю якості продукції здійснює вхідний контроль сировини відповідно до вимог інструкції «Вхідний контроль сировини, допоміжних матеріалів».

Які процеси проходить цибуля до заморожування? 

Підготовка до заморожування відбувається у декілька етапів, а саме: очищення від шкірки, миття, інспекція, нарізання. Ми маємо 2 насадки для нарізання: кубики 10х10 та 6х6. Знову ж таки, залежить від потреб замовника, або від наших власних потреб для подальшої реалізації на ринку. Заморожування відбувається у шоковій камері за температури мінус 30°С. Наш завод заморожує продукцію за технологією IQF, тобто шокове заморожування. Для того, щоб продукт повністю заморозився, вистачає від 8 до 12 хвилин. При цьому зберігаються всі вітаміни та мінерали, які були у свіжій продукції. 

Що відбувається після заморожування? 

Після етапу заморожування у флюїдизаційному тунелі від стандартних кубиків відокремлюється відсів, інспектується та фасується у транспортну упаковку, далі обов’язковий етап — сканування на металодетекторі та формування палет з готовою продукцією.

Як фасується цибуля? За якої температури та скільки зберігається?

Цибуля фасується в ящики або мішки. Це відбувається на ваговому дозаторі, куди надходить сировина, і далі фіксується вага. Коли надходить інформація, що достатня кількість сировини завантажена, спрацьовує датчик, і машина передає продукцію у ящик. Ящики формуються по 10 кг, мішки — по 20 кг, але все перевіряється контрольним зважуванням. Якщо вага відповідає, то ящик проходить, якщо ні — оператор коригує її. Після цього коробки заклеюються, скануються на металодетекторі, складаються на піддон, маркуються та відправляються на склад для зберігання. Термін придатності замороженої продукції — 2 роки, за температури не вище мінус 18°С — не більше 24 місяців від дати виготовлення. 

 
Также будет интересно
Бiльше статей
14.04.2023
Посадка суниці: підживлення та добрива
Читати далi
09.03.2023
Як підібрати систему живлення для ожини
Читати далi
27.02.2023
Вирощування і збут ожини: високий потенціал із мінімальними захворюваннями
Читати далi